čtvrtek 26. května 2016

HEJKALKA

Recenze:


Malá rozpustilá holčička se spoustou nápadů a zrzavými vlasy. To je naše Hejkalka. Narodila se do kouzelného lesa, plného kouzelných bylinek. Ona sama je výjimečná, měla by být vílou nebo Hejkalem, ale není ani jedno.

Její nejvěrnější kamarád se jmenuje Janek - ten se všeho bojí
a nerad riskuje. Za to Hejkalka je jeho pravý opak. Neví co by vymyslela dřív, strašně ráda objevuje a vymýšlí jednu lumpárnu za druhou. Maminka i tatínek to s ní nemají vůbec jednoduché. A orel Protiva nad tím jenom kroutí hlavou.

Maminka a tatínek by rádi  Hejkalku poslali do školy, jenže ta o tom nechce ani slyšet. Nejhorší na tom je, že ani oni sami neví do jaké školy by měli Hejkalku dát. Do školy víl? Je přece holka. Nebo do školy Hejkalů? Když je ta hejkalka. Opravdu těžké rozhodnutí...



Protože Hejkalka málokdy poslechne, stane se, že jí v lese najde lidská holčička a odnese k sobě domů. Malá holčička se jmenuje Lenka a touží po sestřičce nebo bratříčkovi.

Všichni z kouzelného lesa Hejkalku hledají. Nejvíce se trápí Janek. Moc se mu po Hejkalce stýská. Také maminka s tatínkem mají strach  - co když už Hejkalku nikdy neuvidí? Podaří se jim Hejkalku nakonec zachránit???






Maminkovské hodnocení:



První co musím pochválit jsou nádherné ilustrace. Nic děti nezaujme tak, jako obrázky, které si můžou při čtení prohlížet. Knížka má ucelený příběh o zlobivé Hejkalce a strašpytlovi Jankovi. Je rozdělená na samostatné příhody, ty mají tak okolo pěti stran. Což je ideální čtení před spaním. Jeden příběh na jeden večer.

Kniha v sobě nese výchovný podtext. Za každou lotrovinu je Hejkalka potrestaná. Vede děti k zodpovědnosti a snaží se ukázat co je dobré a co zlé. Nastiňuje dětem co se může stát, když nebudou poslouchat rady svých rodičů.

Hejkalka dceru maximálně zaujala. Každý večer mi připomínala, že jí musím přečíst další kapitolu. Nejvíc jí zajímalo jak se Hejkalka dostane zpátky domů. A jestli se jí náhodou moc nestýská po mamince...

Knihu bych doporučila i mladším dětem. Příběhy jsou psané svižně a vtipně. Myslím, že i maminky a tatínkové se sami najdou v Hejkalce nebo Jankovi....



HODNOCENÍ   5/5


Děkuji nakladatelství BRÁNA za poskytnutí recenzního výtisku. Hejkalku můžete zakoupit ZDE.


Žádné komentáře:

Okomentovat