pondělí 23. května 2016

NEJMENUJI SE MIRIAM

Anotace:

Přestala existovat, aby přežila. Románový příběh ženy, která prošla peklem koncentračního tábora.
Miriam Adolfssonová slaví pětaosmdesáté narozeniny. Když ale dostane darem náramek připomínající práci cikánských stříbrotepců, stane se něco naprosto nečekaného.
"Nejmenuji se Miriam!"
Po tomto ohromujícím prohlášení stará paní otevře stavidla vzpomínek, které pohřbila hluboko v sobě. Není Židovka, jak se všichni včetně její rodiny domnívali. Je Romka. Její pravé jméno zní Malika.


Autor: Majgull Axelssonová


Nakladatel: Metafora
Rok vydání: 05/2016
Počet stran: 376
Vazba: Pevná


Recenze:

Miriam se narodila jako Romka. Není však čistá Romka, je míšenka. Matka byla bílá. Dneska slaví svoje pětaosmdesáté narozeniny na sv. Jana. Miriam ale neví kdy se doopravdy narodila.
K narozeninám dostane stříbrný náramek - krásná práce od cikánských stříbrotepců. Něco jí připomene, připomene jí, že ve skutečnosti není Židovka. Není ani Miriam za kterou se vydává.
Kdo tedy vlastně je?
Tím začíná vyprávění staré ženy. Vrací se zpátky o 68 let a otevírá pomyslná dvířka svojí mysli. Najednou pociťuje znova hlad a obrovský strach. Vzpomíná, jak jí a jejího brášku Didiho a sestřenici Aňušu umístili do dětského domova. Odtrhli je od jejich rodiny. Od jejich národnosti. O dva roky později je němečtí důstojníci odváží do koncentračního tábora Osvětim. Aňuša umírá hned při příjezdu a Malika se snaží co nejvíce postarat o svého brášku. Ten je za pokusného králíka a umírá na nemoc, kterou ho doktor nakazil.
Jednoho dne je rozhodnuto, že ženy převezou do jiného tábora. Po cestě se strhne bitka o kousek chleba. Malika je v bezvědomí a když se probere zjistí, že její šaty jsou roztrhané. Má strach aby jí za to důstojníci nezbili nebo rovnou nezabili. Navlékne na sebe tedy šaty mrtvé židovky a získá tak i její identitu. Už není Malika je Miriam. Spolu s dalšími Židovkami je převezena do koncentračního tábora Ravensbrück.
Po osvobození Miriam nikdo nezůstal. Je úplně sama. Ve švédsku se rychle naučí jejich jazyk a zůstává bydlet u sestry z červeného kříže. Svoje tajemství pečlivě uzavře, protože i tady cikány nemají zrovna v lásce. Časem se vdá za vdovce Olofa a vychovává jeho syna Thomase. Prožije pěkný život, přesto jí pořád něco schází. Její identita...

"A tak oslepla. Alespoň na jedno oko. Viděla jen Didiho. Myslela jen na Didiho. Žila jen pro Didiho. Bylo toho tolik, co se ještě musel naučit. Nevidět. Nemluvit. Za žádných okolností nepropukovat v pláč."


Moje pocity:

Musím se přiznat, že moc nevyhledávám knihy s touto tématikou. Přesto mě zaujala obálka a samotná anotace. Kniha je plná vzpomínek na koncentrační tábory. Dočtete se v ní jak lidé hladověli. Pro kousek chleba s pilinami byli schopni zabíjet. Utrpení co si nedovedeme ani předtavit a popravdě si to představovat ani nechceme. Tisíce lidí mačkajících se na sebe. Spousta nemocí ze špíny a hladu. Lidé, na kterých prováděli pokusy a neušetřili ani malé děti. Každodenní nejistota, stačil špatný pohled a čekala vás jistá smrt.
Při čtení vám bude tuhnout krev v žilách. Bude se vám to zdát ohavné a nepřípustné. Ale ono se to opravdu dělo. Sama nedokážu pochopit, že je někdo schopný dělat taková zvěrstva. Je přece úplně jedno jaké jsme národnosti nebo pleti. Pořád jsme lidé!!!

Opravdu jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. Donutila mě nezapomínat na to, co se událo. A nutí nás vážit si toho co máme. Buďme rádi, že nás nikdo nepronásleduje a nebere nám děti. Netýrá nás hlady ani nemučí. Myslím, že by si měl knihu přečíst každý. Nejedná se samozřejmě o žádnou odpočinkovou literaturu. Přesto si místo ve vašem srdci najde.


Děkuji nakladatelství METAFORA za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete zakoupit ZDE.


HODNOCENÍ 5/5






10 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Hmmmmm tak ted si ji chci precist jeste vic :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Mám ji v plánu, ale taky tu mám ještě dalších pět knih. Nicméně teď jsi dost zamíchala pořadím. Moc se na ni těším. Díky za fajn recenzi.

    OdpovědětVymazat
  4. Veroniko určitě to stojí za to. Akorát po přečtení jsem musela sáhnout po velmi oddechové četbě... :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Gábi jestli jich máš jenom pět tak to je dobrý :-D Myslím že já jich tu mám podstatně víc :-D Ale určitě doporučuji přečíst... :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělá recenze! :)
    Kniha bude asi hodně silná :/

    OdpovědětVymazat
  7. Už jsem o ní slyšela a určitě to nebude lehké čtení. Osobně taky tato válečná témata nemusím, protože mi to nedělá psychicky dobře, ale zase na druhou stranu je to potřeba. Přesně jak píšeš, lidi jsou zpovykaní, neví, co by ještě chtěli a neváží si toho, jak se mají. Neumím si představit žít v této válečné době. To utrpení...

    OdpovědětVymazat
  8. Ano není to lehké čtení, ale stojí to za to. Občas je potřeba přečíst si silný příběh.

    OdpovědětVymazat
  9. Knihu mám na seznamu, určitě si ji chci někdy přečíst.

    OdpovědětVymazat
  10. Také se mi moc líbila, a je to opravdu kniha plná emocí a velké touhy vše přežít.

    OdpovědětVymazat