čtvrtek 21. července 2016

HODINOVÁ MANŽELKA

Anotace:

Humorný společenský román o podnikavé ženě, líném bratrovi a záhadném nápadníkovi.
Eva se úspěšně rozvedla, koupila domek na vesnici a založila vlastní firmu. Poklidný průběh dosavadních životních změn naruší bratr Oldřich. Nastěhuje se k ní se psem a želvou. Žena ho vyhodila a Evě je brzy jasné, proč. Musí se stále unaveného bratra zbavit, jinak ji přivede do hrobu! A v hrobě se skutečně ocitne dřív, než se naděje... V té době však Evin život nekončí, teprve se pořádně roztáčí!
Autor:                    Petra Nachtmanová
Nakladatel:            Pohodky
Rok vydání:           10/2015
Počet stran:            176
Vazba:                    Pevná




Recenze:

Po nevydařeném manželství se Eva přestěhuje na vesnici, kde si koupí domek a za vlastní pomoci ho opraví. Nepotřebuje chlapa na to, aby zvládla i mužskou práci, je soběstačná i po finanční stránce. Čas od času zaběhne pomoci i nějaké sousedce, tu opraví kohoutek, uklidí, vypere nebo uvaří. A tak dostává nápad pracovat jako "Hodinová manželka Eva" - a ono to vážně vynáší, její služby si objednává kde kdo.

Rozhodne se oslavit svojí znovu nabytou svobodu s kamarádkami, večírek se protáhne do noci a velké překvapení jí čeká po něm. Objeví se její bratr Oldřich s prosbou o dočasné ubytování, jeho manželka mu dala ultimátum a on nemá zrovna kam jít. Přiveze s sebou i želvu Božku a psa Benyho. Eva sice želvu moc ráda nemá, ale snaží se jí nevšímat.


Přemýšlí co se asi stalo, že ho, jinak tak klidná švagrová, Lenka vyhodila. Odpověď se přihlásí sama, bratr je neskutečný lenoch. Jenom se válí a spí, stěžuje si na nemoci a nejraději by se nechal obskakovat. V žádné práci nevydrží, všude ho vyhodí a není se čemu divit. Eva si vezme do hlavy, že Oldřicha změní, netuší, jak moc těžký úkol to bude. Začíná tím, že mu dá práci a zaměstná ho ve své firmě. To neměla dělat, je nespolehlivý a často musí práci dělat za něj.

Podaří se Evě bratra změnit?

"Mrkám na mobil a rychle vyskakuji z postele. Potvrzeno! Taková ztráta času! Nikdy v životě jsem nevstala později než v deset hodin. Ani v dobách řádění na diskošce končící v pět ráno!"



Moje hodnocení:


Od autorky už jsem četla Svůdkyně s modrým nebem nad hlavou a čekala jsem humoristický román a musím uznat, že mě nezklamala, ba naopak, smála jsem se ještě víc. Eva je nebojácná žena dnešní doby, často se stává, že si ženy poradí i s mužskou prací, ono jim častokrát nic jiného nezbývá. Hlavní hrdinka mi přirostla k srdci, uměla pomáhat a její náplň práce byla opravdu rozmanitá. Někdy by se mi hodil takový elán.

Nastěhovat se mi domu nějaký bratr podobný Oldřichovi, tak bych s ním brzo vyrazila dveře a to doslovně. Vlastně se divím, že na něj Eva nebyla tvrdší, zasloužil by si víc vytrestat. V anotaci se dočteme, že jí bratr přivede brzy do hrobu, ano i tam skončí, ale ne tak, jak si myslíte.

Hodinová manželka se krásně čte, budete se při čtení usmívat a zároveň vymýšlet, jak donutit líného bratra něco dělat. Nebudete mít nouzi ani o pikantnosti a dokonce se budou probírat  i záhady malé vesničky a možná uvidíte i ducha.



HODNOCENÍ      4/5


Děkuji spisovatelce Petře Nachtmanové za poskytnutí recenzního výtisku.

Hodinovou manželku zakoupíte ZDE.


Žádné komentáře:

Okomentovat