pondělí 31. října 2016

MRTVÝ KLÍČ

TREZOR - LÁSKA - TAJEMSTVÍ

Zamotaný příběh plný hamižnosti, okrádání a nevyřešených sporů. Dokola se točíme okolo klíče č. 545, který patří do jedné z mnoha bezpečnostních schránek. Potíž je v tom, že banka před dvaceti lety přes noc zkrachovala a uzamkla s sebou svoje tajemství i poklady. Skříňky se dají otevřít  "univerzálním klíčem", ale stejně jako další klíče není k nalezení. K tomu, aby se schránky daly otevřít násilně, je potřeba dlouhé papírování a tak se stává, že klienti mezitím umřou nebo prostě děti neví, že jejich rodiče vlastnili bezpečnostní schránku. Je to hlavně proto, že se tam ukládaly nejen peníze, ale také dokumenty, šperky a věci o kterých se nemělo vědět.

Beatrice pracovala v bance v době než byla uzavřená. Místo jí pomohla najít její teta a společně zfalšovaly údaje, protože neměla patřičné vzdělání ani osmnáct let. Nastupuje jako přepisovatelka a snaží se zapadnout mezi ostatní. Teta dostane mrtvici a leží v nemocnici. V osobních věcech najde Beatrice klíč č. 545 a zjišťuje, že teta lhala, pracovala v bance. Proč ale nic neřekla?  I v  bance se začínají dít podivné věci, zmizí její kamarádka Max. Bez vysvětlení nepřijde do práce a vedení firmy tvrdí, že dala výpověď. Beatrice je zoufalá, neví co dělat, domů se vrátit nemůže, neznámý pachatel obrátil byt tety vzhůru nohama a odnesl s sebou dokumenty, schová se proto v prostorách banky a začíná pátrat po Max a souvislostech klíče, banky a její tety.
"Vyšli těžkými dveřmi ze vstupní haly. Klientská zóna za nimi byla obrovská i na současná měřítka. Uprostřed prostorné haly se nacházely dva vysoké mramorové pulty, lemované po obou stranách navlas stejnými pokladními přepážkami."

Iris pracuje pro stavební firmu, připadá si nevyužitá a práce ji nijak nebaví. Když jí šéf požádá, jestli nechce pracovat v terénu, okamžitě přikývne. Dostane za úkol zakreslit starou zavřenou Clevelandskou banku. Ze začátku to vypadá krásně, nádherná honosná budova, představuje si jak fungovala, ale když najde klíč, začíná se ptát. Je možné uzavřít jednu z největších bank uprostřed noci? Najde osobní složky zaměstnanců, zápisky banky, nevyklizené stoly, zamčené místnosti.  Začíná mít divný pocit a nutkání porozumět tomu co se stalo. Iris ale brzy narazí a dojde jí, že měla mrtvé duchy Clevelandské banky nechat raději spát.

Kniha se odehrává v rozmezí dvaceti let. Kapitoly se střídají mezi rokem 1978 a 1988. Postupně čtenáři odkrývají tajemství, která banka ukryla. Musím se přiznat, že už jsem dlouho nečetla něco tak napínavého. Je to taková typická lekačka, kdy čekáte, kdo z poza rohu vyskočí. Přispívá k tomu dokonalý popis samotné banky, dokázala jsem si jí reálně představit a to umocnilo celkový dojem. Když jsem se dočetla, že má banka i tajné tunely, byla jsem blahem bez sebe a měla nutkání si něco tak monumentálního projít sama. Objevit neobjevené a přijít na kloub záhadám.

"Beatrice vyrovnávala tužky do řady, když vtom zazvonil naleštěný černý telefon na stole. Lekla se, až nadskočila, a chvíli na telefon jen tupě zírala."

Jelikož se jedná o thriller a detektivku je jasné, že půjde jak Beatrice, tak Iris o život. Autor v knize vyzvedl ženy jako takové. Dalo by se říct, že muži nemají ženy podceňovat, protože by se jim mohlo stát, že je převezou. Nekonečné hledání klíčů a správné kombinace k otevření bezpečnostních schránek v pozadí s bývalým vedením firmy, které se snaží uchránit svůj poklad, dostáváme příběh, který nás nenechává chladnými.

Jediné, co mi na knize malinko vadilo, byla zamotanost celého příběhu, občas se mi stalo, že jsem rychle nevěděla o kom je řeč, nebo jsem napjatě čekala objasnění nějaké situace, která byla nakonec jen nastíněná, ne však dořešená. I přesto si ale myslím, že kniha má velký potenciál, čte se rychle, je napínavá a má spád, který čtenáře strhne s sebou.  Klidně by autor mohl napsat pokračování, protože konec je sice uzavřený, ale dával prostor pro naší fantazii.


HODNOCENÍ  5/5


Děkuji nakladatelství MYSTERY PRESS za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu zakoupíte ZDE.



4 komentáře: