středa 16. listopadu 2016

PAŘÍŽSKÝ POLIBEK

Nejlepší příběhy píše sám život.

Kniha je z části inspirovaná skutečnými událostmi, které vyzdvihnou autorčino dílo do oblak. Už dlouho jsem nečetla tak moc zdařilý příběh. Odehrává se v něm vášnivá láska, nenávist, neodpustitelná zrada a neutuchající přátelství.

"Víš, Jessie, najít novou přítelkyni je jako zamilovat se. Ano, přisvědčila jsem, je to úplně, jako když se člověk zamiluje."





Jessie po pětačtyřiceti letech konečně objevuje svojí dlouho ztracenou kamarádku Camille. Nerozešly se zrovna v dobrém a velikým překvapením je i to, že pobývá už celých patnáct let v blázinci. Nechce už ztrácet drahocenný čas a jede jí navštívit, pohled který se jí naskytne vyvolá mnoho otázek. Z počátku jí Camille ani nepozná, má prázdný pohled a působí dost vyšinutě, mohla se doopravdy zbláznit? Nebo je to důsledek dlouhodobého pobytu, samoty a zpackaného života. Camille vykládá pořád dokola, že se jí snaží otrávit a stále ji pronásleduje bývalý milenec, který krade její originální nápady. Jessie dojde k závěru, že možná nebyla šílená, jenom se jí okolí potřebovalo nějak zbavit, uklidit, aby nezpůsobovala problémy svým výstředním chováním.


"Camille mě znovu pohladila po tváři, jako by chtěla hladit stopy, které po sobě zanechal čas. Ach, má Jessie, vždycky jsi byla tak silná a upřímná. Vůbec ses nezměnila."

Kniha se odehrává v Paříži koncem 19. století, Jessie odjíždí z Anglie, aby se zdokonalila v sochařství a učila se u velkého mistra, samotného Rodina. Je velice těžké se prosadit, protože ženy se stále nepřijímají v uměleckých kruzích, považují se za nešikovné, bez talentu a nápadu. Spolu s Camille pracují v jednom ateliéru a Jessie pobývá i u nich doma, stávají se z nich nerozlučné přítelkyně, kamarádky. Velký šok přichází, když přistihne Rodina a Camille, jak udržují milostný poměr. Mohl by z toho být neskutečný skandál, starý učitel a mladičká studentka, Camille by to mohlo zničit. Ze všech sil se snaží kamarádku krýt, ale je těžké bojovat za někoho, kdo vás využívá a ponižuje.

Milostný román se nevyhne ani Jessie, je skoro zasnoubená s Williamem, ale Paříž má v sobě nečekané kouzlo a vášeň. Je tak jiná a muži tolik ohniví a umělci sebestřední, že se tomu všemu nedá jen tak odolat. Okouzlující malíř Georges uhrane Jessiino srdce. Balancuje na okraji a musí se rozhodnout. Zůstat s Williamem a žít nudným, přesto stabilním životem, nebo propadnout lásce a věřit na zázrak. Rozhodnutí je těžké, protože čas stojí proti ní.

"I kdybys byla zasnoubená se samotným princem z Walesu a zamčená v pásu cudnosti, Georges by na tebe stejně dorážel a snažil se z tebe sladkými řečičkami vymámit náhradní klíč. Muži jako on se nevzdávají. Lov začal."

Pařížský polibek má v sobě neočekáváné kouzlo, jen nerada jsem knihu odkládala. Skandály, nedoceněné ženy, velké umění a přenádherná Paříž slibují napínavý příběh. Camille byla tolik nadaná, měla talent a nápady a všechno ztratila, jen proto, že se zamilovala do nesprávného člověka. Měla neskutečný potenciál, který zahodila, doufala, že se jednou stane manželkou Rodina, ale on to nikdy neměl v úmyslu. Přestože bych jí měla litovat, nedokážu to. Její chování bylo výstřední, nepřístojné a využívání Jessie doslova nechutné. Nemůžu ale popřít její velikost a odhodlanost.

V knize je naprosto zřejmé, že vždycky víme, jak se máme zachovat. Co je pro nás dobré a co nikoli. Horší je naše sebeovládání a přesvědčení sebe sama v lepší konec. Jessie i Camille naprosto jasně věděly, co je čeká, když otevřou srdce špatným lidem, přesto doufaly, že zrovna je potká lepší osud. Musím se ještě zmínit o Jessie, ta celý příběh vypráví a zároveň vzpomíná na pohádkovou Paříž. Je to citlivá osoba a přestože má naplněný život, v koutku duše si přeje být opět volná.

Pokud máte chuť ponořit se do světa romantiky, intrik a umění, Pařížský polibek splní vaše očekávání. Budete s autorkou tvořit gigantická díla a pronikat do duší prazvláštním umělcům. Budete žít jejich životy a prožívat selhání, ale i chvíle radosti a výjimečnosti. Knihu hodnotím velice kladně, jak po stránce obsahové i umělecké.


Děkuji nakladatelství METAFORA za poskytnutí recenzního výtisku.


HODNOCENÍ  5/5




10 komentářů:

  1. Pařížský polibek mám již také přečtený. Kniha mě doslova uchvátila. Ani k jedné z hrdinek jsem si nenašla cestu, ale jejich životní příběh byl neskutečně zajímavý a fascinující :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti kniha také líbila. Máš pravdu - Camille jsem nesnášela, ale Jessie jsem docela i chápala. Dohromady utvořily dokonalý celek.

      Vymazat
  2. Pěkná recenze! :) O knížce jsem ještě neslyšela, ale strašně mě zaujala! :) Takový druh knížek já rozhodně můžu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za recenzi! Také jsem o téhle knize ještě neslyšela, ale ráda se nechám nalákat!

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tuhle knížku si určitě jednou přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Páni, krásná recenze! Po Sběratelce parfému se asi ještě vrátím do Paříže, ;-)

    OdpovědětVymazat