čtvrtek 12. ledna 2017

ZLO

Marshall - hlavní hrdina celé knihy. Zvláštní postava, nemohla jsem se zbavit dojmu, že tak úplně nevím kam ho zařadit. Je klaďas nebo záporák? Zachraňoval lidi, ale nedělalo mu problém bez mrknutí oka zabít. Momentálně žije pod jinou identitou, je zařazený v programu na ochranu svědků. Neumí se s tímto stylem života  sžít. Trápí ho vzpomínky a ztráta přítelkyně.

"Byl spoluviníkem. Byli to i jeho mrtví. Bral to jako noční službu. V úvahách se mu všechno znovu vracelo. Možná to mělo očišťující efekt: přes den mu to na mysl nepřišlo, tak to zpracovával v noci."


Když se ztratí neznámá dívka, cítí že je jeho povinností ji najít. Rozjíždí pátrání a naráží na velkou síť mafiánských bosů. Než mu byla odebrána identita pracoval v utajení mezi mafií. Mysleli si, že je zkorumpovaný policista, který si touží přivydělat. Fungoval jako spojka mezi Policií a mafiány. Po nevydařené přestřelce, jeho služba končí.

Najít ztracenou dívku není tak úplně jednoduché. Opět se setkává se svými starými kamarády, kteří si ho pamatují a přejí si ho zabít. Děje se toho příliš, drogy, peníze, zbraně a nekalé obchody. Do toho všeho se ještě zaplete seržantka mimo službu, která se rozhodně ničeho nebojí. Souhra náhod je svede dohromady a společně se pokusí proniknout do středu dění. Najít dívku a pochytat zločince.

"Marshall pokračoval: Hraješ o život. Odsud sotva minu. Ticho. Chvíli tak stáli proti sobě. Rojas s očima na hlavni možná vzpomínal na staré dobré časy, možná uvažoval, kudy zmizet. Marshall o krůček přistoupil. Mezi nimi sotva dva metry, hrobové ticho, na celém světě nic než ta puška."

Kniha je prezentovaná jako krimi - thriller, já bych jí spíše zařadila mezi akční detektivky. Byla by skvělým námětem na film, dokonale ho vidím. Mafiáni, přestřelky, nevyřízené účty a policista, který tak úplně neví kam se přidat. Do toho menší románek s mafiánskou dcerou a máme skvělý scénář.


Zlo potěší především mužskou část čtenářů, tím nechci říct, že ženy si v knize nenajdou to svoje. Autor, ale děj popisuje přímočaře, bez zbytečných příkras. Pokud se rozhodne někoho zabít, prostě ho zabije a nebere si servítky. Což by na citlivější povahy mohlo působit nechutně. Také se tu setkáme s drsnějším popisem děje, rozřezanými těly a detailním popisem toho, co se stane, když někoho střelíte do hlavy.

Jediné co musím knize vytknout je mnoho postav. Bylo to lehce chaotické a docela dlouho mi trvalo, než jsem se zorientovala a přiřadila kdo ke komu patří. Na druhou stranu je ale musím pochválit, protože to zřejmě tušili a u každé kapitoly je napsané jméno postavy. To vám trochu pomůže si je lépe zařadit.  Potom už jenom stačí najít si svého oblíbeného mafiána.

Dostat se do dění uprostřed mafiánského klanu je zčásti vzrušující a zčásti dosti nebezpečné. Nikdo nikoho nepodrží a stačí málo a je okamžitě po vás. Budete napjatí až do konce, komu se povede přežít a co všechno ovlivňuje dění okolo nás. Jaké pohnutky nás vedou k tomu, aby jsme dokázali zabít...

Děkuji nakladatelství LEDA za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu zakoupíte ZDE.



HODNOCENÍ 3/5


2 komentáře:

  1. Kniha mě taky čeká :-) Pěkná recenze. Jsem zvědavá, jak zapůsobí na mě :-)

    OdpovědětVymazat