středa 22. února 2017

EINSTEIN & EINSTEIN - recenze

Mitza Einsteinová, dívka ze Srbska se špatným původem, chromou nohou, ale vynikající myslí. Nebyla předurčená k tomu, aby se vdala a vedla správný život manželky. Kdo by si vzal ženu, která za sebou vláčela nohu, to bylo nemyslitelné. Otec se snažil rozvíjet její intelekt a protože byla Mitza  bystré dítě, povedlo se jí dostat na prestižní univerzity.


"Občas, když jsem se uvolněně ponořila do čtení a výpočtů, místo abych se na studium a práci úporně soustředila, dokázala jsem zahlédnout ty božské vzorce, po kterých jsem tak zoufale pátrala. Ale jen koutkem oka."




Mitza měla jasný cíl, chtěla vystudovat a věnovat se vědě. Bylo složité prosadit se mezi muži, kteří ženy nepovažovali za sobě rovné. Přesto se jí to povedlo, přes všechnu nenávist, zostuzování a přehlížení. Do života jí vstoupil nedochvilný Albert, věděl moc dobře, jakým talentem Mitza oplývá.  Díky ní se mu povedlo dostudovat a přestože jí slíbil sňatek, nedostál slibu okamžitě. Měli spolu nemanželské dítě, holčičku o kterou nejevil zájem.

Trvalo dlouho dobu, než se Mitza znovu vrátila k Albertovi a pomáhala mu jako oddaná manželka. Podporovala jeho vzestup a přestože jí nikde nezmínil, často stála za zrodem jeho objevů. Porodila mu další dva syny, po kterých spíše prahl, než po dceři. Ale ani tohle ho neobměkčilo, jediné co ho táhlo byl úspěch a ocenění. Nedokázal svojí ženu podpořit a pošlapal její osobnost,  uvrhl jí do role nesvéprávné ženy.


"Jaký má v dnešní době význam vdávat se? Možná je to vážně něco, co už nepotřebujeme. To je ten správný přístup, Milevo. Kolik zábavy si užijeme! Přes den budeme pracovat jako historičky, fyzičky nebo učitelky a po večerech a o víkendech si budeme muzicírovat a chodit na výlety,"


Bylo fascinující sledovat pouť ženy, která měla velmi malou šanci uspět. Přesto tolik dokázala a přetrpěla. Muselo být těžké stát po boku manžela, který se neuměl přenést přes genialitu svojí ženy. Nedokázal potlačit svoje ego a chybělo mu základní sociální cítění.

Mitza v podstatě promarnila svůj dar,  mohla být úspěšná a známá, mohla vybočit ze zajetých kolejí. Zvolila si ale lásku, toužila po ní a vkládala do ní svoje naděje. Měla děti, sice ne tak jak by si představovala, ale změnily jí život. Myslím, že kdyby se jí někdo zeptal, aby si znovu vybrala, zvolila by stejnou cestu, děti jsou totiž dar.

Einstein & Einstein je můj třetí beletrizovaný životopis od nakladatelství Metafora. Vždycky jsem si myslela, že mě zrovna tento druh četby nebude vůbec bavit, ale opak je pravdou. Nejsou to jenom holá fakta, udělal, dokázal, žil tam a tam. Autorka všemu dodá příběh a přestože si občas něco domyslí, hlavní dějová linka zůstává.

Je to takový nenucený způsob jak se dozvědět něco víc o slavných životech.  Ne nadarmo se říká, že géniové objeví velké věci, ale jsou absolutně nepoužitelní pro normální život. Ty, které nepovažujeme za veliké, se často zaslouží o to největší...

Knihu k recenzi mi poskytlo nakladatelství METAFORA, tímto srdečně děkuji.

Koho zajímá, jaký život vedla manželka velkého objevitele, může si knihu zakoupit ZDE.

HODNOCENÍ  5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat